Verslag Gawstrèkke 2013

//Verslag Gawstrèkke 2013

Verslag Gawstrèkke 2013

vrijdag 22 februari 2013

Na het in gereedheid brengen van het Burgemeester Kotenplein, het gezamenlijk ontbijt in zaal De Mert, de groepsfoto bij het Gawstrèkkersbeeld en de gezellige stoet met genodigden, voorafgegaan door hofkapel Daag en Nach, gingen op dinsdag 12 februari 2013 negen ruiters van start voor het jaarlijkse Gawstrèkke in Beeg. De sfeer op het plein was als vanouds, maar er joeg een kille  noordoostenwind. Van de dertien beschikbare ruiters waren door blessures drie Gawstrèkkers verhinderd (Jo Cruts, Thei Smeets en Kyra Zenden). Jos Knops verbleef vanwege feestelijke familieomstandigheden in Suriname. Hij zal met veel plezier hebben vernomen dat zijn goede vriend Leon Smeets eindelijk bij de eenentwintigste poging de koningskroon heeft verworven. Jos weet wat het is om zo lang te moeten wachten. Hij is op jonge leeftijd samen met Leon lid geworden van de Gawstrèkkers en heeft inmiddels al tweeëntwintig keer vergeefs een poging gewaagd. Jos zal volgend jaar wel niet meer op vakantie willen.

Paul Zenden deed voor de drieëndertigstekeer mee. Dat is een carnavalistisch jubileum. Paul werd drie keer koning. Een jubileum was er ook voor spreekstalmeester Ger Hoofwijk. Hij heeft sinds 1976 onafgebroken alle Gawstrèkfestijnen van commentaar voorzien. Hij doet dat op onnavolgbare wijze met veel enthousiasme en de nodige kwinkslagen. Ger werd in 1995 al verkozen tot Iëregawstrèkker. Hij werd nu zichtbaar verrast door het aanbieden van een herinnering in de vorm van een microfoon.

De ontknoping van het Gawstrèkke 2013 verliep verrassend. Toen Gawzemeister Leon Mulleners met zijn assistenten Nicolaas en Brian de laatste eindjes touw hadden losgesneden, werd niet verwacht dat er snel een beslissing zou vallen. Hoe vaak moesten de ruiters in het verleden niet talloze rondjes rijden, voordat de nek het begaf. Dit jaar was dat niet het geval. Ofschoon Leon bij de loting wat beteuterd naar het nummer één had gekeken, bleek dat nu zijn geluksnummer. Oplettende toeschouwers in de buurt van de gans hadden de nek al eerder horen kraken. Vandaar.

De prijsuitreiking en koningskroning in gemeenschapshuis Oos Hoes was een feestelijke gebeurtenis, met alle hoogwaardigheidsbekleders en genodigden verzameld op het podium. Zate hermenie De Roepoepers zorgde voor de muzikale begeleiding. Prins Vincent en Prinses Jonne kozen Kelly Janssen in haar Mega Mindy pakje als “Bès Verklèdje Ruiter”. Er waren dit jaar trouwens diverse fraaie costumeringen. Vooral de Egyptische uitdossing van Wim Smits kon uw verslaggever bekoren.

Vervolgens vond het Gawze-aete (ganzenmaal) plaats, zoals altijd perfect verzorgd door Dave Culinair, waarna de rondtocht volgde langs de plaatselijke cafés. Om 00.00 uur was de vereniging present bij het Frenske Verbrenne en de vlaggenceremonie waarmee het plaatselijke carnaval wordt afgesloten.

Bekijk de foto’s HIER

 

By |2013-10-29T00:20:34+01:00februari 23rd, 2013|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Verslag Gawstrèkke 2013