Historie2019-02-11T09:18:32+01:00

In HET Pdf-bestand uit 2011 geeft de heer Jo van der Sluijs, die jarenlang rituele spelen met dieren in binnen- en buitenland bestudeerde, een overzicht van de stand van zaken omtrent de kennis van de oorsprong en verbreiding van het ganstrekken en aanverwante volkstradities in de wereld. Deze internetpublicatie is ontstaan uit literatuurstudie en eigen waarneming.  De zoektocht is nog lang niet ten einde, maar met deze publicatie werd er voor het eerst een alomvattend overzicht gegeven.

Noot februari 2015: op ons verzoek naar informatie over de huidige stand van zaken, deelde de heer Van der Sluijs ons mee dat de inzichten in de afgelopen vier jaren behoorlijk zijn verdiept. De informatie in de publicatie uit 2011 ligt vast. Historische feiten verjaren niet. Inzichten wel. De heer Van der Sluijs werkt aan een dieper gravende publicatie.

Klik op de afbeelding op het PDF-bestand te openen

Denkt u over informatie te beschikken waar wij waarschijnlijk nog geen weet van hebben? Laat het ons alstublieft weten.
Wij houden ons ten zeerste aanbevolen voor informatie over de geschiedenis en de verbreiding van ganstrekken en soortgelijke onthoofdingsrituelen.

Heeft u zelf soortgelijke tradities waar ook ter wereld wellicht gezien of ervan gehoord? Kent u historische documenten uit uw eigen omgeving of elders. Heeft u afbeeldingen? Stuur ons een mailtje en wij nemen contact met u op.