Ganstrekker op Olympische Spelen

//Ganstrekker op Olympische Spelen

Ganstrekker op Olympische Spelen

15 september 2012

Met de Olympische Spelen zo kort achter ons, zal het interessant zijn te vernemen dat het ganstrekken ooit een rol heeft gespeeld in de Olympische ruitersport.

We moeten ons dan verplaatsen naar de vele ruiterclubs in Noord-Limburg, waar het ganstrekken tot in de jaren 70 van de twintigste eeuw beoefend werd om op speelse wijze de vereiste ruitervaardigheden te ontwikkelen. Pas met de professionalisering van de ruitersport gingen de meeste clubs ter ziele en verdween het ganstrekken als opleidingselement (overigens in tegenstelling tot Duitsland waar veel ruiterverenigingen hun traditionele karakter en daarmee ook het ganstrekken tot op heden bewaard hebben).

Ganstrekken is geen wedstrijdsport. Het valt dan ook niet te verwachten dat het ooit deel zal uitmaken van het Olympische programma. Wél is er ten minste één ganstrekker die het ooit tot Olympisch deelnemer heeft geschopt. Dat is Wiel Hendrickx, geboren in Heel 1908 en overleden in Grathem 1984. In 1952 nam hij deel aan het onderdeel dat we tegenwoordig “Eventing” noemen. Helaas zonder veel succes, maar dat mag de pret niet drukken. Deelnemen is immers belangrijker dan winnen.

Hoe wij weten dat Wiel in zijn jonge jaren ganstrekker was? Nou, dat heeft hij zelf verteld in een interview dat gepubliceerd werd in het Limburgsch Dagblad van 11 februari 1952.

Klik –  HIER – voor het artikel in de desbetreffende krant (de naam Hendrickx wordt in het artikel overigens foutief gespeld)

en – HIER – voor het uitvergrote onderdeel van het interview waarin Wiel Hendrickx over het ganstrekken vertelt.

By |2012-09-15T15:14:20+02:00september 15th, 2012|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Ganstrekker op Olympische Spelen