Een stralende dag

//Een stralende dag

Een stralende dag

8 maart 2011 – 2

Het is aannemelijk dat het bestuur binnenkort snel klaar zal zijn met de evaluatie van het carnavalsseizoen. Alle activiteiten zijn zonder enige wanklank en met een maximum aan beleving verlopen.

Het Gawstrèkke op carnavalsdinsdag vormde de unieke apotheose. Onder een minzaam stralend zonnetje ontwikkelde zich een hartverwarmend volksfeest, net op het moment dat vrijwel de gehele landelijke pers – gealarmeerd door verontrustende geluiden van de Partij voor de Dieren over barbaarse vormen van dierenmishandeling – poolshoogte kwam nemen in ons dorp. Uitgebreid geïnformeerd door de feitelijke werkelijkheid en waar nodig aangevuld door onze alerte woordvoerder en de informatie op deze website, konden zij met een gerust gemoed naar hun redacties terugkeren en melding maken van een intens volksritueel dat zonder enige wanklank en op een respectvolle manier voor mens en dier werd gehouden in een sfeervolle omgeving. Het is tekenend dat alle aanwezige media hun werk objectief hebben gedaan en geen aanleiding hebben gevonden iets negatiefs te melden. Alleen jammer dat men geen belangstelling heeft voor de voorbereidende activiteiten en de huldiging en maaltijd achteraf. Beeg heeft desondanks een geweldig visitekaartje afgegeven en aangetoond dat de negatieve berichtgeving vooraf op valse informatie berustte. Op dit laatste komen we spoedig nog terug.

De dag van het Gawstrèkke verliep volgens het vaste protocol, zoals elders op deze website beschreven. De werkzaamheden begonnen om negen uur. De tijd dat ’s ochtends in alle vroegte moest worden gestart, is al een aantal jaren voorbij. Het draaiboek werkt perfect, vele handen maken licht werk en we beschikken over voldoende materieel dat bereidwillig beschikbaar wordt gesteld door diverse ondernemers. Wally Thissen was actief met film- en fotocamera. Binnenkort zullen we ons op Youtube kunnen presenteren met een verslag van de dag. Ook een alomvattende film ligt in het verschiet. Het ontbijt met spek en ei vond dit jaar plaats in café De Mert. Speciale gast op deze dag was carnavalsgoeroe Jean Meijntz, die later tijdens de prijsuitreiking werd uitgeroepen tot “Iëregawstrèkker 2011”. Daarover hierboven meer. Ook de Belgische verenigingen uit Lillo en Berendrecht waren vertegenwoordigd.

Tijdens het Gawstrèkke was het heerlijk toeven op het plein. Toen Gawzemeister Leon Mulleners het sein gaf dat de kop van de gans vrij was, ontspon zich een felle strijd onder de aanmoedigingen van het publiek en van de enthousiaste presentator Ger Hoofwijk, die al vanaf 1976 verslag doet. Na de in het vorige bericht beschreven schreeuw van Christian Scheepers, nam debutant Peter van de Klundert meteen zijn kans waar. Hij moest weliswaar ver reiken omdat zijn paard ietwat afweek van de ideale lijn, maar het lukte net. Was het niet gelukt, dan….. had de vrouwelijke debutante Kelly Janssen een ultieme kans gekregen. Hoe lang zal Beeg nog moeten wachten op een Ganzenkoningin?

Op de immer gezellige huldiging werd Koning Peter I gekroond door het prinsenpaar Roel en Jessie. Beiden verkozen Paul Zenden tot “Bès Verklèdje Ruiter”.

Na de gezamenlijke maaltijd startte de gezellige rondtocht die om middernacht eindigde bij het “Frenske Verbrenne”.

By |2011-06-10T14:39:55+02:00maart 13th, 2011|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Een stralende dag