Carnavalsgoeroe Jean Meijntz “Iëregawstrèkker”

//Carnavalsgoeroe Jean Meijntz “Iëregawstrèkker”

Carnavalsgoeroe Jean Meijntz “Iëregawstrèkker”

8 maart 2011 – 3

Geïnteresseerde carnavalsvierders in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland hoef je niet uit te leggen wie Jean Meijntz is. Uit waardering voor zijn vele onderzoeken, publicaties, redevoeringen en opleidingsscholen voor butereedners is de carnavalsgoeroe uit Geleen behangen met onderscheidingen. In 2008 was hij voor het eerst te gast bij het ganstrekken in Grevenbicht. Later trok hij met onze vice-voorzitter Jo van der Sluys naar Antwerpen om ook daar zijn licht op te steken over deze oude traditie.

Op 15 november 2009 werd in Cadier en Keer zijn tiende boek “Van Vastenavond naar Karnaval in de Nederlanden” ten doop gehouden. Uit handen van minister Maria van der Hoeven kreeg Jean het eerste exemplaar uitgereikt. Op deze feestelijke bijeenkomst was ook een delegatie van de Folkloristische Vereiniging Gawstrèkkers Beeg aanwezig. Regerend koning Bart Pernot en onze vice-voorzitter ontvingen een exemplaar van de nieuwe publicatie uit handen van een dankbare Jean Meijntz. Het boek is verschenen als deel drie in de serie “Karnaval in de filatelie”. Jean Meijntz beschrijft in dit deel diverse carnavalstradities in Nederland, België en Luxemburg. Ook het ganstrekken is diep verankerd in de Nederlandse volkscultuur. Liefst dertig van de 250 pagina’s uit zijn uitvoerig gedocumenteerd en rijk geïllustreerd boek, heeft hij aan dit oude volksgebruik besteed. Jean Meijntz toont zich een goed observator die met professionele interesse, maar ook met oprechte waardering, geniet van het volkse karakter en de sociaal-maatschappelijke betekenis van het ganstrekken.

Eigenlijk had Jean de titel “Iëregawstrèkker” al in 2010 mogen ophalen, maar toen gooiden de weergoden roet in het eten. Inmiddels is zijn elfde boek al verschenen, maar dat neemt niet weg dat De Gawstrèkkers Jean blijvend dankbaar zijn voor de positieve wijze waarop hij de sociaal-culturele waarde van het Gawstrèkke heeft beschreven. Op de foto wordt de nieuwe ereganstrekker gefeliciteerd door de nieuwe koning.

Het boek is voor de prijs van € 24,95 te koop in de boekhandel. U kunt het ook thuis bezorgd krijgen door een mailtje achter te laten: hier klikken.

By |2011-06-10T14:39:46+02:00maart 14th, 2011|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Carnavalsgoeroe Jean Meijntz “Iëregawstrèkker”