CDA-afdeling Sittard-Geleen doet oproep aan staatssecretaris Bleker

//CDA-afdeling Sittard-Geleen doet oproep aan staatssecretaris Bleker

CDA-afdeling Sittard-Geleen doet oproep aan staatssecretaris Bleker

8 oktober 2011

In een paginagrote open brief in het Sittard-Geleense weekblad Born Aktueel van 8 oktober 2011 richt de CDA-afdeling Sittard-Geleen zich tot staatssecretaris Bleker.

De afdeling spreekt haar verbazing uit over het voornemen van de bewindsman om het ganstrekken in Grevenbicht met een Maatregel van Bestuur bij de nieuwe “Wet Dieren” te willen verbieden. Zo’n verbod past niet bij een staatssecretaris van CDA-signatuur. Het CDA dient zich in te zetten voor tradities en gebruiken die de leefbaarheid en sociale verbondenheid van gemeenschappen versterken. De afdeling spreekt voorts haar misprijzen uit over het feit dat het ministerie op geen enkele wijze contact heeft gezocht met de plaatselijke gemeenschap om zich te laten informeren over de beweegredenen om dit eeuwenoude volksgebruik – zij het in aangepaste vorm – tot op de dag vandaag in de dorpsgemeenschap te hoeden. Als klap op de vuurpijl plaatst de CDA-afdeling de éne gans per jaar van het ganstrekken in het schrille perspectief van de honderdduizend ganzen die op last van het ministerie zullen worden afgeschoten in het kader van landbouwbeheer.

De afdeling roept de staatssecretaris op het ganstrekken vanwege haar sociaal-maatschappelijke en historische betekenis uit te zonderen van de nieuwe uitvoeringsregels. Het ganstrekken is geen pretentieloos vermaak. 

U kunt de bewuste brief hier lezen:

klik op deze link – 

noot van de redactie

Het bestuur van de F.V Gawstrèkkers Beeg onderschrijft de brief van  het CDA uiteraard van harte. Het is wellicht interessant om in dit verband te vermelden dat in de stad Bochum bij nieuwe wetgeving over de omgang met dode dieren expliciet een uitzondering is gemaakt voor het traditionele ganstrekken in de deelgemeenten Höntrop en Sevinghausen: klik hier

By |2012-09-15T15:45:51+02:00oktober 9th, 2011|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor CDA-afdeling Sittard-Geleen doet oproep aan staatssecretaris Bleker