Speurtocht bronzen beeldje ganstrekker

//Speurtocht bronzen beeldje ganstrekker

Speurtocht bronzen beeldje ganstrekker

12 februari 2012

Pieter Aendekerk en Yannick Schepers, twee vrienden van De Oude Gans uit Berendrecht en vaste bezoekers van het Gawstrèkke in Beeg, hoeven we op deze website niet meer voor te stellen. Enige tijd geleden kregen zij via internet een bijzonder fraai vormgegeven bronzen beeldje aangeboden van een ganstrekker te paard. Beiden zijn energiek speurder naar de oorsprong en verbreiding van het ganstrekken (of gansrijden zoals men in België zegt). Begrijpelijk dat zij een nauwe relatie onderhouden met onze Beegse speurder Jo van der Sluijs.

Omdat zij voor het ophalen van het beeldje in Blerick moesten zijn, konden zij het niet laten om even een ommetje over Grevenbicht te maken. Daar maakte Jo bijgaande foto’s, waarna het speculeren begon over de herkomst van het beeldje. In ieder geval leek het niet afkomstig van Grevenbicht of de Antwerpse polder. Even werd gedacht aan Noord-Limburg, waar tot in de jaren zeventig nog diverse ruiterclubs actief waren met gentrijden of genkrijden, zoals men daar zei. Maar het “Blerickse” beeldje bleek afkomstig uit Middelburg. Daarna kwamen Eindhoven en Brussel nog in beeld.

En toen deed onze Pieter in eigen regio een verrassende ontdekking. Eenzelfde beeldje bleek in bezit van een Berendrechtse dame. Deze wist te melden dat deze beeldjes 22 jaar geleden door twee heren te koop werden aangeboden op een feestavond in Berendrecht. Zijn er dan méér exemplaren van dit beeldje gemaakt? Wis en waarachtig! De beeldjes zijn gemerkt met de initialen van de kunstenaar en een getal. Pieter bezit VG14 en de dame in kwestie bezit beeldje VG10. Daarmee is de speurtocht nog niet ten einde. Wie is kunstenaar VG, waar en waarom werden deze beeldjes gemaakt en waar zijn de andere beeldjes terecht gekomen? Allemaal vragen waar wij graag een antwoord op willen krijgen. Wie kan ons helpen???  

                  

By |2012-02-14T01:36:56+01:00februari 14th, 2012|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Speurtocht bronzen beeldje ganstrekker