Pieter en Yannick trokken bekijks

//Pieter en Yannick trokken bekijks

Pieter en Yannick trokken bekijks

18 september 2012

Het moge bekend verondersteld worden dat onze Antwerpse leden Pieter Aendekerk en Yannick Schepers veel interesse tonen in de geschiedenis en de verbreiding van het ganstrekken. Zij benutten al een aantal jaren hun zomervakanties om her en der in Europa de in diverse vormen overgebleven restanten van deze traditie te bekijken. Behalve in Nederland en Duitsland waren zij al in Spanje (Carpio de Tajo), Zwitserland (Gansabhauet in Sursee) en Wallonië (Les Hussards d’Harchies). Op 16 september bezochten ze het gansrijden in Saint Bonnet près Riom in het departement Puy de Dôme. Enkel de groep van 18-jarige jongens en meisjes in het dorp mag deelnemen aan het “Cou de l’Oie”, waarbij overigens niet alleen dode ganzen, maar ook ander gevogelte en zelfs konijnen worden opgehangen. De in feestelijke kleding gestoken jongelingen zitten doorgaans met z’n tweeën te paard en mogen desgewenst met beide handen aan de nek van de dieren gaan hangen. Niet alleen hadden Pieter en Yannick veel oog voor het dorpsfeest dat zich in volle pracht voor hun ogen afspeelde, maar ze hadden zelf ook veel bekijks. De Franse traditiegenoten luisterden met verbazing naar alles wat de Belgische gasten te vertellen hadden.

In de Antwerpse krant “Het Polderke” van 18 september werd een bericht over de reis van beide ondernemende ganstrekkers opgenomen. Lees hier ….

By |2013-01-30T17:41:06+01:00september 18th, 2012|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Pieter en Yannick trokken bekijks