Duitse rechtspraak

//Duitse rechtspraak
Duitse rechtspraak2012-03-04T00:36:10+01:00
20 februari 2012

Dierenactivisten hebben in Duitsland met een beroep op de wet diverse pogingen ondernomen dierrituelen zoals ganstrekken en haanslaan te laten verbieden. In de wet staat immers dat dieren “nicht ohne vernünftigen Grund” gedood mogen worden. Een aantal gemeenten heeft op grond van deze discussie aan de betrokken verenigingen gevraagd voortaan een namaakdier te gebruiken. Veel verenigingen hebben daar met tegenzin gehoor aan gegeven, enerzijds uit angst voor represailles en anderzijds omdat men niet over de financiële middelen beschikt om in verweer te gaan. Nog afgelopen zondag hebben we bij een bezoek aan de ganstrekkers van Essen-Freisenbruch een groot aantal klaagzangen moeten aanhoren.

Door het uitblijven van nationale rechtspraak blijven de meningen echter verdeeld. De Staatsanwaltschaften van Bochum en Wuppertal bijvoorbeeld hebben steeds partij gekozen voor de folkloristen. Begrijpelijk, omdat juist in Bochum-Wattenscheid de grootste en wellicht oudste ganstrekkersverenigingen van Duitsland actief zijn (Sevinghausen en Höntrop). Deze rechtbanken stellen dat men niet kan zeggen dat het doden van een dier voor een diep geworteld volksfeest zinloos is. Dat is ook wat de ganstrekkers steeds maar weer herhalen. Waarom wel een speenvarken aan het spit (met appeltje in de bek) en een kalkoen op de kerstdis (met sierlijke manchetjes) toestaan, maar tegelijkertijd een eeuwenoude traditie willen verbieden waarbij een gedood dier het middelpunt vormt van een waardig dorpsfeest dat de sociale contacten versterkt en mensen verbindt met hun voorouders. Het heeft er alle schijn van dat we deze discussie ook in Nederland gaan krijgen nu staatssecretaris Bleker heeft aangekondigd een Maatregel van Bestuur te willen formuleren van gelijke strekking als “ohne vernünftigen Grund”. Lees bijvoorbeeld de brief van het CDA afdeling Sittard-Geleen aan de heer Bleker (klik hier). Dat wordt dus weer voer voor Raad van State en Hoge Raad en herleving van de juridische toestanden uit de jaren tachtig. Tenzij de Partij voor de Dieren het gezonde verstand laat zegevieren en gaat inzien dat men de krachten beter kan bundelen voor de strijd tegen “echte” dierenmishandeling.

In de bijlagen hebben we een uitspraak opgenomen van de Staatsanwaltschaft Bochum van 3 maart 2011 en een brief aan de leden van de gemeenteraad in Bochum van 22 februari 2011. Twee documenten waarin duidelijke taal wordt gesproken. Hopelijk ter lering van de betrokkenen in Nederland.

Brief Staatsanwaltschaft Bochum: klik hier

Brief gemeenteraad Bochum: klik hier