Een stralende dag

//Een stralende dag

Een stralende dag

9 maart 2014

Verslag van het Gawstrèkke op carnavalsdinsdag 4 maart 2014

Ruim voor aanvang van het Gawstrèkke had een enthousiaste opa met zijn kleinzoon aan de hand al een strategisch plekje ingenomen bij de dranghekken. Zij waren speciaal voor het ganstrekken gekomen vanuit een wat verder weg gelegen Zuid-Limburgs dorp. Waarom? “Het zijn de paarden, mijnheer. Mijn hele leven heb ik tussen de paarden doorgebracht.” De zon scheen. Ik raadde hen nog een wandeling aan naar de Maas. Het Burgemeester Kotenplein lag er keurig bij. De uitgebreide draaiboeken van De Gawstrèkkers wijzen feilloos de weg. Ooit liep op carnavalsdinsdag om zes uur de wekker af, maar dat is allang verleden tijd. Vanochtend kwam er pas om negen uur enige beweging op het plein. Maar toen in Zaal Aurora rond elf uur de ontbijtpan, gevuld met spek en ei, begon te pruttelen, was iedereen ter plekke en was het voorbereidende werk geklaard. Ganzenmeester Leon met superleerling Bart aan zijn zijde, had vakkundig de geslachte gans geprepareerd. De ruiters gingen naar huis om zich carnavalistisch uit te dossen. Sommigen maken daar veel werk van. Later op de dag zou het Jeugdprinsenpaar Harm en Stacey amazone Kelly Janssen verkiezen tot “Best verklede ruiter”. Voor het tweede jaar op rij. Na de gebruikelijke fotosessie bij het monument van De Gawstrèkker gingen de ruiters op weg om hun paarden op te halen. Naast de paarden van Manege Op den Berg uit Echt, werd dit jaar een drietal Belgische boerenpaarden ingezet door stal Maasvallei van Peter van de Klundert en Manege Katsbek uit Susteren. Zulke paarden geven aan het culturele festijn een speciaal tintje. Om half drie vertrok vanaf café-zaal Aurora de stoet met de carnavalsvereniging en hun Prinsenparen, de winnende groep van de carnavalsoptocht, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en diverse gasten, waaronder vertegenwoordigers van een aantal Antwerpse zusterverenigingen, uiteraard voorafgegaan door de hofkapel Daag en Nach. Bij wijze van uitzondering werd een kleine omweg gemaakt langs het voor de zoveelste keer beschadigde monument van zanger en theaterproducent Chel Savelkoul aan de Maas. Omroeper Ger Hoofwijk hield een korte toespraak waarin hij de betekenis van de familie Savelkoul beschreef voor de Beegse vastelaovend in het algemeen en het Gawstrèkke in het bijzonder. Bij het monument van De Gawstrèkker begroette ambassadeur Jo van der Sluijs even later allen in naam van de vereniging, waarna Daag & Nach “Es de gaws te bómmele hungk” van wijlen Rang Savelkoul inzette.

Dit jaar waren er precies elf ruiters, het optimale getal in de carnavalswereld. Kyra Zenden, Bart Pepels en Jo Cruts waren om diverse redenen verhinderd. Ger Eurlings en Esther Starmans kwamen de gelederen versterken. Beiden waren niet geheel nieuw. Esther heeft in 1997 haar legendarische vader George Metz vergezeld bij diens laatste optreden. Echtgenoot Raymond was zelfs bereid zijn drukke café Den Hollenjer twee dagen zonder Esther te runnen. De deelname van Ger Eurlings dateerde al van 1977. Fijn dat beiden bereid bleken hun ruiteractiviteiten te intensiveren teneinde hun oude liefde weer te kunnen oppakken. Het ganstrekken verliep zoals altijd in opperbeste stemming. Ger Hoofwijk maakte de nodige kwinkslagen. Het Brandariscomité maakte van de gelegenheid gebruik om het Frenske Verbrenne nog eens onder de aandacht te brengen. Prompt werd de overhandigde Frenske-pop onder de stoel van de Prins weggegrist. Dat kostte hem ’s avonds een uitnodiging voor een hapje en een drankje aan de jongerenvereniging De Boefjes, die hun naam weer eens eer aan deden. Het Gabriëlfonds verraste klarinettist Ralf Vola van Daag & Nach met de jaarlijkse “embouchureprijs”. Ondertussen werd de nek van de gans steeds langer. Kenners van het ganstrekken weten dat de beslissing vaak wordt voorgekookt door de ruiter die de nek van de gans weet op te lengen, maar voor het laatste zetje net te weinig tijd over heeft omdat anders het paard onder hem vandaan zou schieten. Dit keer speelde Paul Zenden deze rol, die hem in Duitsland de titel van Vize-König zou hebben opgeleverd. Thei Smeets moest natuurlijk wel nog in volle galop de juiste richting weten te bepalen, maar hij slaagde met glans. In zijn achtste deelname aan het Gawstrèkke was het raak. Na koning Leon II leverde Schutterij Eendracht alweer een ganzenkoning. Koning Leon II slaagde niet voor het “driekoningenfeest”, zoals hij stiekem had gehoopt: zijn koningstitel bij de ganstrekkers prolongeren, tegelijk met zijn lopende koningschap bij de schutters. Ook Thei kent het klappen van de zweep. Hij was al Schutterskoning in 2012. Leon en Thei mogen beiden als Koning het OLS 2014 in Grevenbicht meemaken. Een hele eer. Het enige smetje aan het koningschap van Thei is het feit dat hij in Obbicht woont. Maar dat zij hem vergeven. Hij toont zich immers in alle opzichten een echte “Beegtenaer”. En als de huizenmarkt wat aantrekt…. .

Terwijl de ganstrekkers nog druk doende waren met het opruimen van het plein, verzamelde het talrijke publiek zich al in Oos Hoes voor de prijsuitreiking. Met ondersteuning van zate hermenie De Roepoepers is dat een vrolijke boel. Alle hoogwaardigheidsbekleders van het Beegse carnaval worden op de bühne ingezet om de diverse onderscheidingen uit te reiken. Alle ruiters krijgen een herinneringsmedaille. Bart Pernot en Leon Smeets kregen een speciale medaille omdat zij respectievelijk één keer en twéé keer elf keer hebben deelgenomen. De best verklede ruiter werd hierboven reeds vermeld. Leon Smeets kreeg een fraai portretschilderij met de afbeelding van echtgenote Claudia aangeboden, vervaardigd door Wally Thissen. Vervolgens werd Koning Thei in vol ornaat gehesen, met alle onderscheidingen en attributen die bij zijn ambt horen. Aan Ank Gubbels was niet te merken dat zij pas voor de eerste keer de plechtigheid aan elkaar praatte. Toen Thei van prins Christian de scepter had ontvangen, kon Ank het sein geven voor de plaatselijke hymne Beeg blif Beeg en ging Thei vervolgens voorop in de polonaise. Daarmee was de dag nog niet ten einde. Eerst werd aangeschoven voor het Ganzenmaal, verzorgd door Dave Culinair. Daarna volgde een rondtocht langs de plaatselijke cafés, welke om klokslag twaalf uur werd afgesloten (voor sommigen onderbroken) door het Frenske Verbrenne en de Vlaggenceremonie.

Is dit verslag nog niet beeldend genoeg? Kijk dan elders op deze site naar de fotoreportage. Die spreekt boekdelen.

By |2014-03-23T22:45:20+01:00maart 10th, 2014|Geen categorie|Reacties uitgeschakeld voor Een stralende dag