Ganstrekken ook in Italië

//Ganstrekken ook in Italië

Ganstrekken ook in Italië

1 november 2011

Op de website Beeg.nl verscheen op 18 oktober 2011 een interessant artikel over Siena in Italië. Een Grevenbichtse toerist had met volle teugen genoten van de “Palio”, de paardenraces met ruiters van de 17 stadswijken over het centrale plein aldaar. De auteur vroeg zich af of zo’n paardenrace voor Grevenbicht geen waardige vervanging zou kunnen zijn van het omstreden Gawstrèkke.

Welnu.

Het is bekend dat de paardenraces (Palio) van Siena veel indruk maken op toeristen. Begrijpelijk, zeker als men houdt van historie en gemeenschapszin. Deze eeuwenoude traditie is immers diepgeworteld in de samenleving. Maar de suggestie om de zogeheten Palio naar Grevenbicht te halen als vervanging van het Gawstrèkke, gaat toch echt te ver. Waar bij het Gawstrèkke veel respect is voor mens en dier (ook voor de gans), vallen bij de Palio van Siena geregeld slachtoffers. Ook dit jaar moest na een val tijdens de training een paard worden afgemaakt en belandde de ruiter in het ziekenhuis.

De auteur had speciaal genoten van de winnaar, de ruiter van de Contrada l’Oca (Ganzenwijk). De respectvolle wijze waarop de gans met een kroontje wordt afgebeeld op de vlag van de stadswijk, zou een voorbeeld kunnen zijn voor de ganstrekkers.

Helaas.

De suggestie dat de inwoners van de Ganzenwijk (Contrada l’Oca) in Siena de ganzen slechts gebruiken als afbeelding op hun fraaie vaandels, mag als te voorbarig worden beschouwd. We kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat de Ganzenwijk niet zo maar aan haar naam is gekomen. In Siena blijken veel oude gebruiken ten offer te zijn gevallen aan de Palio, die twee keer per jaar wordt gehouden. Maar van elders in Italië, verspreid over het hele land, zijn diverse voorbeelden bekend van dierrituelen die vergelijkbaar zijn met het Grevenbichtse Gawstrèkke. Net zoals in vrijwel alle landen van Europa en de Nieuwe Wereld wordt er sinds eeuwen te voet en te paard getrokken, geslagen en gegooid naar allerlei gevogelte. Als voorbeeld hierbij twee afbeeldingen uit Tonco in de provincie Asti, waar ruiters met een sabel naar een (dode) kalkoen slaan (Festa del Pitu). Het Gawstrèkke in Beeg is echt niet zo uniek als sommigen wellicht denken. Meer weten? Ga dan naar ons historisch document: klik hier.

Sl

By |2013-02-22T19:12:30+01:00november 1st, 2011|Geen categorie|0 Comments